Hvad spiste vi?
Der kan ikke gives nogen præcis beskrivelse af, hvilke retter vi tilberedte i Vikingetiden, men ud fra pollenanalyser og madrester på bopladser og i gravfund kan vi danne os et billede af, hvilke ressourcer naturen har budt på. Når vi her til lægger fund fra ildsteder, fra (bage)ovne og fra sydegruber og forener det med den menneskelige fantasi til at sammensætte fødevarerne, kan vi alligevel danne os et helt godt indtryk af, hvad vikingerne spiste og drak og hvordan det var tilberedt.
Her er en (ufuldkommen) oversigt over, hvad der er dokumentation for gennem fund og pollenanalyser.
Bær | Frugter | Fjerkræ |
|
|
|
Fisk
Saltvandsfisk | Vandrende arter | Ferskvandsfisk |
|
|
|
Grønt, korn og krydderurter
Grønsager | Korn | Krydderurter |
|
|
|
Kød og andre produkter
Kød | Produkter |
|
|
Som sødemiddel har formentligt udelukkende været anvendt honning.
De eneste konserveringsmetoder, der har været kendt har formentligt været saltning, røgning og tørring. Det er dette, der har bestemt tilberedningsformen. Derfor gætter vi på, at hovedparten af den daglige mad har bestået af brød, grød og supper, og at det kun er i forbindelse med slagtning og særlige festlige lejligheder, der har været tale om de store ædegilder med grill- og spidstegning, som sagnlitteraturen så gerne beskriver.
Hvad drak vi?
Vikingetiden forbindes ofte med store æde- og drikkegilder, hvor mjøden flød i stride strømme. Men hverdagen har givet vis set anderledes ud.
Den daglige drik har formentligt været vand, tyndt, surt øl, urtete og valle (den vandige rest fra ostefremstilling). Kun til festlige lejligheder har man haft brygget “godt øl” og mjød. Mjød er gæret honning tilsat vand og forskellige krydderurter.
Oplysningerne på denne side er indsamlet af: Ole Malchau, telefon +45 9655 0000.